Nitokris

Nitokris was volgens verhalen de laatste farao/koningin van Egypte tijdens de 6e Dynastie. De koningin wordt genoemd in de HistoriŽn van Herodotus en in het werk van Manetho, in het laatste geval ook onder de naam Netikreti.

Biografie:
Men claimt dat Nitokris de vrouw en zus was van farao Merenre II, die daarvoor farao was. Er wordt tevens aangenomen dat ze de eerste vrouwelijke farao ooit was. Volgens Herodotus nodigde ze de moordenaars van haar broer uit op een banket, om ze vervolgens te vermoorden. Dit deed ze vermoedelijk door hen op te sluiten in een kamer, en die vervolgens met het water van de Nijl vol te laten lopen. Daarna zou ze zelfmoord gepleegd hebben door een brandende kamer in te lopen.

Waarschijnlijk is Nitokris echter nooit farao van Egypte geweest. Haar naam komt niet voor in Egyptische inscripties. Lang werd geclaimd dat haar naam voorkwam op Egyptische koningslijst van Turijn als "Nitiqreti", waarmee de verhalen van Herodotus en Manetho bevestigd leken te worden. Na een grondige analyse bleek het echter een foutieve transcripte te zijn en te verwijzen naar "Netjerkare" Siptah. Afhankelijk van de bronnen zou deze koning ruim twee jaar, zes jaar of twaalf jaar geregeerd hebben.

Trivia:
Na de 6e Dynastie is er voor een lange periode geen centraal gezag meer. De zogenoemde Eerste tussenperiode vangt aan. Verschillende dynastieŽn hebben hun eigen Farao. Over de periode -2216 tot -2134 heersen de 7e en de 8e Dynastie. Over de periode -2134 tot -2040 heersen de 9e en de 10e Dynastie. De 11e Dynastie, heersend vanaf - 2134, herstelt het centraal gezag.

Wikipedia:
Nitokris