Kamose

Kamose is een farao van de 17e dynastie uit de Egyptische oudheid. Zijn naam Kamose betekend De ka is geboren en zijn tweede naam Wadjikheppere betekend Zwierig is de manifestatie van Re.

Biografie:
Kamose's vader Ta'a II (Seqenenre) begon in de 17e dynastie de oorlog tegen de vazallen van de Hyksos, maar hij sneuvelde op het slagveld. Hij werd opgevolgd door Kamose. Deze drong met zijn vloot door tot Avaris, maar hij kon deze burcht niet innemen. Hij nam wel het grootste deel van de delta in. Zijn broer, Ahmose, zou Avaris innemen en het nieuwe rijk inluiden. Wat vooraf ging is, dat Kamose de rivier afzakte en bij Hermopolis de vesting van de collaborateur Teti met de grond gelijk maakte. Vervolgens slaagde Kamose er in de "zilvervloot" van de Hyksos buit te maken. Koning Apepi I raakte in paniek en zond een ijlbode naar zijn bondgenoten in NubiŽ, de vorsten van Kush, om hen te bewegen Kamose in de rug aan te vallen. De ijlbode bereikte nooit zijn bestemming, en werd door de Thebanen onderschept en gedood.

Kamose en zijn broer lieten veel tempels en andere religieuze gebouwen plaatsen die in de 18e dynastie werden afgebouwd.

Wikipedia:
Kamose