Inleiding Achttiende Dynastie

De 18e Dynastie was de eerste Dynastie van het Nieuwe Rijk. Deze Dynastie werd gesticht toen Ahmose Avaris innam en de Hyksos uit Egypte verdreef. Deze Dynastie kent veel beroemde farao's, waaronder Amenhotep I-III, Thoetmoses I-IV, Hatsjepsoet, Achnaton, Toetanchamon, Ay en Horemheb.

Ahmose verdreef de Hyksos en breidde daarbij het Egyptische rijk uit tot ver in Palestina. Ook drong hij in het zuiden door tot aan de derde cataract. Hij liet een verenigd Egypte achter, met een sterk verbeterde economische positie. Zijn opvolger Amenhotep I breidde de macht van Egypte nog verder uit en stichtte het dorp Deir el-Medina, waar de arbeiders en kunstenaars woonden die de koningsgraven van het Dal der Koningen uithakten en decoreerden.

Thoetmoses I staat vooral bekend om zijn militaire activiteiten. In de eerste jaren van zijn regering bereikte hij de Eufraat en drong in het zuiden door tot aan de vierde cataract.

Over de regering van Thoetmoses II is weinig bekend. Zijn zoon, Thoetmoses III, was te jong om te regeren, en dus werd de vrouw van Thoetmoses II, Hatsjepsoet, regent voor Thoetmoses III. In het zevende jaar van Thoetmoses III riep Hatsjepsoet zichzelf uit tot farao en regeerde tot aan haar dood in het 22e jaar van Thoetmoses III. Na haar dood nam Thoetmoses III de macht over en ondernam militaire campagnes in Palestina en Nubië. Pas laat in zijn regering begon hij de herinneringen aan de regering van Hatsjepsoet uit te wissen, door haar naam van de monumenten te laten verwijderen.

Amenhotep II volgde zijn vader Thoetmoses III op, en vervolgens regeerden Thoetmoses IV en Amenhotep III. Tijdens de regering van deze farao's verloor Egypte haar Palestijns grondgebied aan de Mitanni. De regering van Achnaton (Amenhotep IV) bracht enkele opmerkelijke veranderingen. In zijn vijfde regeringsjaar veranderde hij zijn naam in Achnaton en stichtte een nieuwe hoofdstad die hij Achetaton noemde. Hij liet alle tempels sluiten en zorgde ervoor dat men voortaan slechts een god aanbad, namelijk Aton, de zonneschijf. Voor zichzelf had hij een belangrijke rol in gedachten, namelijk de tussenpersoon tussen het gewone volk en god. Zijn vrouw Nefertiti was co-regent en heeft na de dood van Achnaton waarschijnlijk kort over Egypte geregeerd.
Haar opvolger Toetanchaton was waarschijnlijk een zoon van een van de bijvrouwen van Achnaton. Later in zijn regering, toen de traditionele religie in ere hersteld werd, veranderde hij zijn naam in Toetanchamon. Toen Toetanchamon aan de macht kwam, was hij ongeveer 7 jaar oud en lag de ware macht in handen van Ay en generaal Horemheb. Na de dood van Toetanchamon nam Ay de macht over en werd al snel opgevolgd door Horemheb, die gezien wordt als de stichter van de 19e Dynastie.