Amenhotep I

Amenhotep I was een farao van de 18e Dynastie, in het tijdvak van het nieuwe rijk in de Oude Egyptische geschiedenis. De koning was bekend onder de naam: Amenhotep I, Amenophis of Amenothis door Manetho. Zijn naam betekent: "Amon is tevreden" zijn tweede naam betekent: "Heilig is de ziel van Ra".

Biografie:
Koning Amenhotep I, Djeserkare was een zoon van Ahmose en Ahmose-Nefertari. Zijn broer Ahmose Sapair de eigenlijke kroonprins, stierf voordat hij kon regeren. De koning kwam aan de macht toen hij nog jong was, zijn moeder bleef een tijdje als regent over Egypte regeren. Zijn vrouw werd Ahmose-Meritamon met wie zij een zoon kregen, Amenemhat. Amenemhat had als vrouw Ahhotep II, maar hij stierf al jong zonder erfgenamen. Na de dood van Amenhotep I, greep de militaire leider Thoetmoses I de macht en trouwde een dochter van Ahmose, Aahmes.

Hij was koning van Egypte van ca.-1525 tot -1504. De koning regeerde volgends Manetho 20 jaar en zeven maanden. Amenhotep I erfde een vredig koninkrijk van zijn vader Ahmose en in zijn tijd groeide Egypte verder in welvaart en macht. Onder de farao werd Thebe hoofdstad van het Nieuwe Rijk. De koning werd samen met zijn moeder vereerd tot aan de late tijd.

Hij voerde oorlog in NubiŽ tegen de stad Kush in het verre zuiden en benoemde er een onderkoning. Daarnaast voerde hij ook oorlog met LibiŽ en in AziŽ. De vallei van de Eufraat moest hij echter voorlopig nog in de handen van de grote rivaal Mitanni laten.

Kunst en cultuur:
Er zijn weinig tot geen schilderingen uit zijn leven overgebleven, de meeste zijn grafschilderingen. Het is dus onmogelijk te zeggen hoe de schilderkunst in zijn leven is gevormd. Maar tijdens zijn leven is er wel veel literatuur geproduceerd. In zijn tijd is het Amdoeat (Boek van de onderwereld) geschreven en kreeg het zijn uiteindelijke vorm die werd gebruikt in het Nieuwe Rijk. Het Ebers papyrus, een papyri dat de voornaamste bron vormt voor de Oud-Egyptische medicijnen kwam ook uit deze tijd. Ook de eerste waterklok werd uitgevonden in deze tijd, maar de oudste bestaande stamt uit de tijd van Amenhotep III.

Amenhotep I was de eerste koning die zijn dodentempel scheidde van zijn tombe. Deze traditie, die hier begonnen werd werd opgevolgd door alle heersers van het nieuwe rijk. Hij bouwde zijn tempel in het noorden van Deir el-Bahari, maar er is weinig overgebleven van de tempel. Hatsjepsoet bouwde haar enorme tempel ook op deze plek en moest noodgedwongen een deel van de tempel en de schrijn voor Hathor weghalen.

De lokatie van de tombe van de koning is niet bekend. Uit overleving uit de tijd van Ramses IX bleek nog dat het intact was, maar de lokatie was niet aangegeven. Er zijn twee mogelijkheden waar zich de nog niet herontdekte tombe kan bevinden. In het Dal der koning begraafplaats KV39 of in de plek Dra' Abu el-Naga, tombe ANB. Tombe ANB wordt beschouwd als meest geschikte plek, omdat het object zijn naam en de leden van zijn familie verkondigen. Opgravingen in KV39 hebben aangetoond dat het een plek vormde voor de opslagplaats in Deir el-Bahari.

Bouwwerken:
Tombe in het dal der koningen KV39,
Tombe ANB in Dra' Abu el-Naga,
Begonnen met de tempel van Amon in Karnak, diverse pylonen en een heilige bark voor Amon, naar de Witte kapel van Senoeseret III,
Kapel voor Hathor in Deir-el Bahri,
Gebouwen in Elephantine, Kom Ombo, Abydos en de tempel van Nechbet in El-Kab,
Tempel in SaÔ, een eiland in NubiŽ,
Tempels in Sarabit el-Chadim in Sinai.

Wikipedia:
Amenhotep I